קטרקט בלייזר

קטרקט בלייזר

                                קטרקט בלייזר

קטרקט בלייזר
לניתוח הקטרקט מספר שלבים חשובים. 
שניים מהשלבים החשובים ביותר הינם: 1. חיתוך מדויק של הקפסולה הקדמית של העדשה (בשפה המקצועית נקרא "קפסולורקסיס"). 2. חילוק גרעין העדשה לחלקים.
שני שלבים אילו ניתנים לביצוע בעזרת לייזר במקום באופן ידני. ביצוע הלייזר אינו מחייב תנאי חדר ניתוח ולרוב מבוצע בחדר ניפרד מחדר הניתוח שבו מתבצעת הוצאת/שאיבת חלקי העדשה והשתלת העדשה המלאכותית. ההליך נמשך לרוב כ-2 דקות באילחוש (הרדמה) מקומית בעזרת טיפות בלבד וכרוך העדשה מיוחדת שמונחת על פני הקרנית. ההליך אינו כואב כלל! וכמעט ואינו כרוך בכל סכנה. להדגיש: הליך הלייזר מקדים, ואינו מחליף את הניתוח בעזרת מכשיר הפאקו שמפרק ושואב את העדשה. 
שלב ראשון בלייזר - חיתוך הקפסולה הקדמית של העדשה: זהו שלב קשה יחסית לביצוע באופן ידני ולצורך הגעה למיומנות טובה בביצוע שלב זה יש צורך בנסיון של כמה עשרות ניתוחים לפחות. גם אז קיימים מקרים שבהם השלב הזה אינו מבוצע באופן מושלם, ובמקרים בהם מבנה העין קצת יותר מורכב ביצוע הפעולה באופן ידני הופך למאתגר ביותר. מכשיר הלייזר מבצע את הפעולה בכשניה אחת באופן מדויק ביותר ובלא קשר במבנה העין גם במקרים של מבנה מורכב. לכן מקרים בהם השלב הזה קשה או מאתגר מומלץ לבצע אותו בעזרת לייזר. המגבלה היחידה לביצוע הפעולה בלייזר הינה גודל האישון. ולכן לא ניתן לבצעה במקרים בהם האישון אינו מתרחב.
שלב שני בלייזר - חילוק גרעין העדשה: כדי להסביר את היתרון בחלוקת הגרעין לחלקים אני נותן תמיד דוגמא של אכילת פיצה. ניתן לאכול פיצה שאינה חתוכה, אבל קל יותר לאכול אותה לאחר שנחלקה למשולשים. זוהי בדיוק הפעולה שהלייזר מבצע, הוא מחלק בתוך שניות את הגרעין למספר חלקים. המנתח יכול לשלוט ולהחליט לכמה חלקים יחולק הגרעין. חלוקה זו מקלה מאד על המנתח בשאיבת כל חלק בניפרד ומקצרת את מהלך הניתוח, מה שמקל על המנתח על המנותח ועל העין ולכן גם הריפוי והשיקום קלים יותר.
בונוסים בניתוח בעזרת לייזר - 2 השלבים שתארתי להלן מבוצעים כמעט במאה אחוז מהניתוחים בלייזר. אולם מכשיר הלייזר מאפשר ביצוע פעולות נוספות לאילו.
1. הורדת צילינדר: בעזרת מכשיר הלייזר ניתן לבצע חתכים מדויקים ביותר בקרנית באופן שיקטינו את הצילינדר שקיים בקרנית. ניתן לשלוט בחתכים אילו באופן מדויק ביותר הן בעומקם והן באורכם ובמיקומם. תפקידם להרפות מתח על פני הקרנית ובכך להקטין את הצילינדר. החתכים מוגבלים בכמות הצילינדר שיכולים לתקן וצילינדר גבוה יש צורך תקן בעזרת עדשה מיוחדת - עשה טורית. צילינדר נמוך ניתן להקטין/לתקן בעזרת הלייזר בהליך שמאריך את פעולתו במספר שניות בודדות בלבד.
2. ריכוך העדשה: מלבד חילוק גרעין העדשה לחלקים על פי העדפת המנתח ניתן גם לרכך את גרעין העדשה על ידי חלוקתו לחלקים רבים קטנים מאד. זהו הליך שדורש לעיתים הארכת זמן הלייזר ולכן אינו נפוץ במיוחד אולם ניתן להשתמש בו במקרים מתאימים בהם גרעין העדשה קשה ובמיוחד ללא תמיכה טובה של העדשה.
לסיכום: כניסתו של הלייזר לניתוח הקטרקט שיפר וקצר את הניתוח משמעותית. אני אישית עברתי לבצע 99% מהניתוחים בעזרת הלייזר.

דוקטור מודי נפתלי

פרופיל ד"ר מודי נפתלי – רופא ומנתח "מעין", מרכז רפואי מתקדם לניתוחי עיניים בצפון
ד"ר מודי נפתלי הינו יליד 1958. הוא תושב מושב מולדת, נשוי + 5.
כיהן כמנהל מח' עיניים בבית החולים פורייה בטבריה בשנים 1993-2014.
רופא בכיר ויועץ מקטע קדמי (קרני וקטרקט) במחלקת העיניים ברמב"ם ובבני ציון.
משמש בנוסף גם כרופא עיניים מחוזי בקופת חולים מכבי ומנהל מכון העיניים בגרנד קניון חיפה. שמש אחראי לימודי רפואת עיניים בפקולטה לרפואה בבר – אילן. בנוסף רופא ראשי של ארגון "עין מציון" ארגון התנדבותי לביצוע ולימוד ניתוחי עיניים בארצות מתפתחות בכל העולם.
חבר איגוד רופאי העיניים.

בעל תואר MD מהטכניון חיפה, שנת 1986. זוכה פרס עובד מצטיין של מרכז רפואי ע"ש ברוך פדה.
במסגרת תפקידו היה אחראי על יחידת העיניים בבית החולים, צוות הרופאים האחיות במרפאה, במחלקה ובחדרי הניתוח, הוראת סטודנטים ומתמחים והדרכות מעשיות בניתוחי עיניים במסגרת קורסים ארציים. כמו כן משמש כבוחן במבחני ההתמחות לקבלת תואר מומחה ומדריך מעשי מוסמך למנתחי ירוד.
חבר הנהלה חברת "מעין" מכון עיניים ייעוץ וניתוחים, בחיפה, מכון עיניים פרטי ייחודי היחידי מסוגו בצפון הארץ.
ד"ר מודי מנתח בכיר לניתוח המקטע הקדמי של העין, ניתוחי ירוד והשתלת עדשות מיוחדות מסוגים שונים.
טיפול במחלת הקרטוקונוס, השתלת טבעות/קשתות וניתוחי קרנית.
השתלת עדשות פאקיות - לתיקון שגיאות רפרקציה גבוהות במיוחד.
 
למידע נוסף
Share by: